"MHD se loučí se s tváří" aneb jak se vytváří dezinformace

22. 04. 2013 8:24:25
V pátek médii masivním způsobem proběhla informace, že končí jedna tvář pražské MHD a sice autobus B732.Na jednu stranu v článcích a šotech prakticky žádné nesmysly, polopravdy nebo lži, ale na straně druhé to v běžném laikovi vzbudilo dojem, že se už nadále nesetká s těmi "hranatými" autobusy a že je hromadně nahradí nějaké nové, nízkopodlažní. Všímavější jedince starších ročníků možná ještě zarazila informace, že tyto autobusy vyjely do pražských ulic v roce 1987, přesto že oni jsou přesvědčeni, že se v nich začali vozit již na začátku osmdesátých let.

Co a jak mělo tedy být prezentováno, aby to bylo stravitelé běžnému čtenáři/divákovi ? Především prezentovat to, o co tu jde - pražský dopravní podnik se loučí s legendární "šaltrpákou".
Další zavádějící věta je "Nyní je nahradí modernější, nízkopodlažní typy. " Slovo "nahradí" evokuje situaci, kdy se veme něco a hromadně se vyřadí, pak se nasedne do něčeho jiného a s tím se jezdí. Tento způsob modernizace vozového parku se často praktikuje třeba v USA. V Praze se vozy "nenahradí", ale "nahrazují" průběžně. Už v posledním roce jich bylo na linkách tak málo, že MHD nadšenci se na ně vzájemně upozorňovali na různých sítích.

Přítomnost šaltrpáky se v pražské MHD datuje od 20.let až do dneška. Ale už i dříve to s ní bylo nahnuté. Stahovat mračna se nad ní začaly v sedmdesátých letech, kdy dosloužily vozy řady Š 706 RTO a její přítomnost byla jen v malém množství dvoudvéřových vozů typu typu ŠL11. Hojně se ale zase rozšířila díky dodávkám kloubových Ikarusů a pak právě v roce 1987, kdy vysoká poruchovost automatických převodovek (způsobená zřejmě chybným zastavěním do konstrukce vozu) v navenek jinak shodném typu B731, donutila DPP nakupovat výhradně jen model B732 s převodovkou manuální.

Největším paradoxem ale je, že ani ta šaltrpáka v pražské MHD nekončí. U DPP i nadále bude jezdit ve voze B732 č. 7096, který byl používán dlouhá léta jako Autoškola a teprve cca před rokem se vrátil zpět do běžného provozu. Je tedy stále v dobrém stavu a na první pohled poznat. Z doby autoškoly mu totiž zůstaly modré pruhy místo červených. A další šaltrpáky můžeme nalézt u ostatních dopravců, které na pražské MHD také jezdí. A to jak v typu B732 tak v novějších.

Kdo tedy vlastně za takovou "pravdivou dezinformaci" může? Myslím, že neselhala média, ale DPP. Média pouze přežvýkaly to, co jim naservíroval DPP na svých stránkách, popř. ve své tiskové zprávě. A to že to nedokázal prodat stravitelně, nemůže být chyba médií ale DPP popř. jeho tiskového mluvčího. Ten především musí umět odbornou informaci podat tak, aby to bylo stravitelné a srozumitelné i pro laika.
To že se nikde ze strany DPP neobjevila zmínka o tom, co nějaké, do téhle chvíle pro média a laiky neznámé označení "B732" vlastě je a že krom toho "B732" ještě existuje nějaké "B731" a "B741" skutečně nemůže být chyba médií. Ty dnes jen obvykle kloužou po povrchu a těžko po nich můžeme chtít, aby kvůli takovéhle "oddychovce" dopředu studovali odbornou literaturu, internet a seznamy autobusů, a mohly se pak tiskového mluvčího p.Lebedy zeptat: "A jak to bude s desítkami B731 a 741?"

A že to lidé evidentně nepochopili se můžeme přesvědčit např. zde:

http://www.metro.cz/me-hlidac.aspx?idc=13042015405


Takže s čím se to vlastně loučíme, co se od tohoto týdne změní? Odpověď zní: S ničím. Jen dosloužilo několik málo vozů typu, kterých bylo dříve stovky. I nadále se s nimi v pražské MHD setkáme u jiných dopravů, i nadále se setkáme s několika desítkami vozů DPP, které jsou pro běžného cestujícícho od B732 k nerozeznání, jen nemají tu "šaltrpáku".
Zkrátka to byl jen takový happening, který se v příštích několika letech zřejmě bude opakovat několikrát - s typem B732 se asi rozloučíme ještě jednou až dojezdí zmiňovaný modrý vůz 7096, pak se budeme loučit s B731, která vypadá stejně, akorát má převodovku automatickou, a pak zbývá B741 - jeho kloubová verze.

Jenom s jedním by se mnoho zejména hůře pohyblivých lidí rádo rozloučilo - na rozdíl od západních zemí, mnoha měst v Polsku, Slovensku či jinde ještě dlouho potrvá, než se rozloučíme s "vysokou" podlahou...

Autor: Robert Bartyzal | pondělí 22.4.2013 8:24 | karma článku: 24.74 | přečteno: 3885x

Další články blogera

Robert Bartyzal

Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

11.1.2024 v 8:54 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Robert Bartyzal

Fejeton o dětech, usínání a spánku tak nějak obecně

S partnerkou jsme unaveně štastní rodiče dvou kluků. Někdy není jasné, jestli se snažíme vychovávat my je, nebo oni nás.

8.12.2023 v 10:45 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 256 | Diskuse

Robert Bartyzal

V zajetí solární elektrárny

Jako bych předem tušil letošní energetický vývoj - na sklonku loňského léta jsem si pořídil několik solárních panelů "pro radost" než pro nějaké úspory. Něco jako švestičky z vlastní zahrádky, mít takovou svojí malou nezávislost.

27.9.2022 v 8:57 | Karma článku: 22.96 | Přečteno: 1136 | Diskuse

Robert Bartyzal

Konec jedné krásné éry, ČRo končí vysílání na středních a dlouhých vlnách

Tahle zpráva možná mnoho lidí minula, mnoho lidí ani neví, co to znamená, a mnoho lidí se možná podivilo, že Český rozhlas na AM ještě vysílal.

23.12.2021 v 11:50 | Karma článku: 25.38 | Přečteno: 634 | Diskuse

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2333
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...