Lži a mýty o burkinách

1. 09. 2016 9:03:04
Na České televizi jsem v pořadu 168 hodin shlédl reportáž Martina Mikuleho o dění kolem nošení burkin na francouských plážích. A pak "test" Gabriely Moučkové o tom, jak se v nich plave. Ten mě rozesmál nejvíc.

Paní Moučková možná dobře plave, ale zřejmě pod vlivem sportu a vášní na fyziku zcela zapomněla. Zkrátka stokrát opakovaná lež přece musí být pravda.

Nejdříve trochu technických faktů - burkiny nebo jakýkoliv oděv ve vodě nikdy "nestahuje ke dnu". Teda pokud si v kapsách nezapomenete kameny. Jakýkoliv oděv ve vodě který nasákne, sice na břehu ztěžkne, ale ve vodě vás ke dnu rozhodně netahá. To co je volnější, svou setrvačností a bráněním průchodu vody bude trochu omezovat vaše pohyby a plavání bude namáhavější. Zejména delší kalhoty se natáhnou až přes chodidla a setrvačnost jejich konců tak zpomaluje práci nohou. To samé můžou způsobit dlouhé rukávy na rukou. Naopak zimní prošívané bundy nebo vesty vás budou nadnášet - pokud vám neuplavou (obvykle totiž u pasu nejsou natolik elastické, aby se vám ve svislé poloze při "šlapání vody" nevysvlékaly - je potřeba se co nejdříve položit na hladinu). Když se totiž namočí jejich jemný syntetický povrch, přestanou být prodyšné - vzduch uvízne uvnitř. Kdo jste viděl dokument o tsunami ve Fukušimě, možná si vzpomenete na výpověď jedné Japonky o tom, jak jí před utopením zachránila její zimní bunda. Stejně tak elastické, přilnavé oblečení, ať se nasákne sebevíc, tak vás neutopí - v plavání nebude bránit vůbec. Kdo nevěříte, vyzkoušejte si to. Pokud to nebude zrovna ve dvoumetrových vlnách, nebojte se - k utopení nedojde.

Test, který prováděla výše uvedená dáma, byl k smíchu nejen pro její nešťasné výroky, ale i způsobem jak proběhl. Stejně jako máme plavky módní, dvojdílné, sportovní, konzervativní apod., co jsem viděl, i burkin je celá řada. Od těch elastických sportovních, po ty "kozervativní", plandavé. Nevím jestli to byl záměr, nebo neznalost, ale muslimka, sportovkyně typu paní Moučkové, která bude chtít se nejen vykoupat ale i zaplavat, si určitě nevezme ty "konzervativní", co byly předmětem testu.

A teď k té druhé stránce věci. Tím, že zakážeme burkiny, protože je to symbol útlaku, uděláme doslova medvědí službu. Pokud nebudou burkiny, nebudou ani na veřejnosti koupající se muslimky. To znamená, že jim tím veřejné koupání znemožníme. Snad nikdo si nemůže myslet, že když burkiny zakážeme, muslimky je svléknou a budou se koupat bez nich. Burkiny (a vlastně i muslimská víra) jsou teprve v plenkách. Stejně jako se v Evropě z plavek postupně ukrajovalo, bude se "ukrajovat" i z burkin, módní návrhářky postupem času budou navrhovat i různé "umírněnější" či módnější burkiny. Tím, že muslimské ženy pustíme koupat se mezi ostatní lidi, přispějeme k normalizaci jejich života v Evropě . I v převážně hinduistické Indii se ženy většinou koupají v sárí (pokud to lze koupáním nazvat) a symbol útlaku v tom nikdo nevidí. Někomu to může dokonce připadat elegantní.

Rozhodně nejsem zastánce Islámu ani útisku žen, ale na rovinu říkám, že radši se budu koupat i s ženami v burkinách, než by se pro jejich zákaz nesměli koupat vůbec. Možná si to neuvědomujeme, ale i spousta evropských žen, co islám nevyznávají, se nechodí koupat jen proto, že nechtějí své tělo (ať už třeba pro jeho vady nebo z nějakého komplexu) na plovárně zkrátka ukazovat. Před lety jsem například četl v jedné diskuzi příspěvky ženy, která měla na nohou nějaké popáleniny a řešila, jestli by ji někde pustili do bazénu v elasťákách...

Autor: Robert Bartyzal | čtvrtek 1.9.2016 9:03 | karma článku: 27.94 | přečteno: 4521x

Další články blogera

Robert Bartyzal

Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

11.1.2024 v 8:54 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Robert Bartyzal

Fejeton o dětech, usínání a spánku tak nějak obecně

S partnerkou jsme unaveně štastní rodiče dvou kluků. Někdy není jasné, jestli se snažíme vychovávat my je, nebo oni nás.

8.12.2023 v 10:45 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 256 | Diskuse

Robert Bartyzal

V zajetí solární elektrárny

Jako bych předem tušil letošní energetický vývoj - na sklonku loňského léta jsem si pořídil několik solárních panelů "pro radost" než pro nějaké úspory. Něco jako švestičky z vlastní zahrádky, mít takovou svojí malou nezávislost.

27.9.2022 v 8:57 | Karma článku: 22.96 | Přečteno: 1136 | Diskuse

Robert Bartyzal

Konec jedné krásné éry, ČRo končí vysílání na středních a dlouhých vlnách

Tahle zpráva možná mnoho lidí minula, mnoho lidí ani neví, co to znamená, a mnoho lidí se možná podivilo, že Český rozhlas na AM ještě vysílal.

23.12.2021 v 11:50 | Karma článku: 25.38 | Přečteno: 634 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 87 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 166 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 139 |
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2333
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...