Tendenční zprávy o stáří vozového parku

29. 01. 2018 9:03:56
Uváděný věk vozového parku je dle mého názoru záměrně zkreslován a dokola omílán. Ten reálný by se měl uvádět ze stanic technických kontrol, tedy konkrétně z vozů, které mají platnou STK.

V databázi ministerstva dopravy totiž "straší" velké množství neexistujících vozidel. Zatímco Slovensko si registr vyčistilo v devadesátých letech přeregistrováním, Česko nikoliv - jen zrušilo registrace některým, co měli značky dlouhodobě v depozitu a nedoložili, že vůz existuje. To byl ale jen zlomek těch "duchů". Těm, kdo někdy zkoumali soubory CSV na stránkách ministerstva dopravy, to musí být jasné. Nejeden veteránista by totiž zajásal, kolik historických vozů je po Čechách stále poschováváno a udržováno.

Pro názorný příklad uvedu porovnání autobusů typu Šx, vyráběných v letech 1965-1981, kde je reálný stav celkem dobře zmapovaný:

Typ ŠM11 (městský třídvéřový). Dle tabulek je jich 60, reálně dochovaných kolem 10 kusů (navíc polovina na veteránských značkách, bez původních dokladů a tedy v ministerské statistice neevidovaných).

Typu ŠL (linkový dvojdvéřový) dle tabulek jezdí téměř tři stovky, reálně dochovaných je jen několik málo desítek.

Nakonec zájezdový ŠD (který se v některých letech výroby označoval jako ŠL11 Tourist) - dle tabulek jich stále jezdí přes dvě stovky, reálně dochovaných je do padesáti.

Ano, z těchto kostlivců se počítá průměrný věk autobusového vozového parku. Uvedená čísla se již léta nemění, jen každý rok opět zestárnou a tím více statistiku zkreslují. U osobních aut to bohužel bude podobné.

Novináři stále dokola jen papouškují jakési prohlášení Svazu dovozců automobilů, politici se nad tím pohoršují a říkají, že je potřeba s tím něco dělat. Tvrdí, jaké vraky po silnici jezdí, přitom já ač se koukám, až na několik málo vyjímek na první pohled žádné nevidím. Výrobcům automobilů tato stokrát opakovaná lež vyhovuje, Česko z hlediska výroby jako automobilová velmoc přece nemůže jezdit starými auty a je tedy potřeba lidem přikázat, aby ještě víc kupovala ty nová. Přitom stáří vozidla ještě vůbec nic nevypovídá o stavu vozu. V rámci svého povolání jsem se nejedenou setkal s pětiletým vrakem stejně jako s dvacetiletou udržovanou leštěnkou.

Další věc, co na mé tváři vyvolává úsměv jsou letité tanečky kolem vyhlášení nízkoemisních zón. Čtu o tom, jak do centra někde zakážou vjezd těm "starým kouřivým nafťákům", ale hned vzápětí dodávají, že se to téměř nikoho nedotkne, neboť takových vozů jezdí naprosté minimum. Tak buď neříkají pravdu, nebo je takové nařízení zbytečné (zakazovat vjezd autům, které údajně nejsou...).
Problémem naší společnosti je, že na všechna opatření se vždy najde způsob jak je obejít. Viz třeba absence filtru pevných částic u mnoha aut. Na jednu stranu chápu majitele, neboť si myslím, že auta v současné době vyráběná jsou po dobu své životnosti vzhledem ke své složitosti jen těžko udržitelná ve své emisní třídě, na druhou stranu mne rozčiluje ten hon na stará auta, když pak vidím ten černý kouř za autem, které je z tohoto pohledu zánovní.

Statistika je hra s čísly. Kdo bude chtít pranýřovat stáří vozového parku, bude čerpat z uvedených tabulek ministerstva. Kdo bude chtít být objektivní, bude věk počítat věk z vozů s platnou STK. Hrát si lze nadále třeba tím, že zohledníme kolik km která "věková kategorie" ročně najede, nebo která způsobí více nehod. Statistika je dnes často o tom, že výsledek je dán jako první a podle něho teprve dosazujeme vstupní čísla, vstupní zdroje. Stejně tak jako novinář dnes událost nejen oznamuje, ale často i vytváří...

Autor: Robert Bartyzal | pondělí 29.1.2018 9:03 | karma článku: 26.90 | přečteno: 1234x

Další články blogera

Robert Bartyzal

Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

11.1.2024 v 8:54 | Karma článku: 32.99 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Robert Bartyzal

Fejeton o dětech, usínání a spánku tak nějak obecně

S partnerkou jsme unaveně štastní rodiče dvou kluků. Někdy není jasné, jestli se snažíme vychovávat my je, nebo oni nás.

8.12.2023 v 10:45 | Karma článku: 9.79 | Přečteno: 256 | Diskuse

Robert Bartyzal

V zajetí solární elektrárny

Jako bych předem tušil letošní energetický vývoj - na sklonku loňského léta jsem si pořídil několik solárních panelů "pro radost" než pro nějaké úspory. Něco jako švestičky z vlastní zahrádky, mít takovou svojí malou nezávislost.

27.9.2022 v 8:57 | Karma článku: 22.96 | Přečteno: 1136 | Diskuse

Robert Bartyzal

Konec jedné krásné éry, ČRo končí vysílání na středních a dlouhých vlnách

Tahle zpráva možná mnoho lidí minula, mnoho lidí ani neví, co to znamená, a mnoho lidí se možná podivilo, že Český rozhlas na AM ještě vysílal.

23.12.2021 v 11:50 | Karma článku: 25.38 | Přečteno: 634 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 901 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1549 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2333
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...