Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fejeton o dětech, usínání a spánku tak nějak obecně

S partnerkou jsme unaveně štastní rodiče dvou kluků. Někdy není jasné, jestli se snažíme vychovávat my je, nebo oni nás. 

Proces "odloučení" (postýlka vedle manželské postele v ložnici, manželka v posteli v dětském pokoji vedle dětské postýlky, dítě v dětském pokoji, manželka zpátky v ložnici) se u obou dětí kupodivu oproti některým rodinám z okolí neodchýlil ze správné trajektorie do těch nesprávných (dítě v manželské posteli, manžel v posteli milenky apod.). Starší, osmiletý, který když spíme mimo domov často dodnes vyžaduje mojí ruku, druhou postel ze svého pokojíku "vyexpedoval" okolo 5. roku, aby měl prostor pro stůl s kancelářskou židlí. Mladšímu ve stejném věku zase druhá postel v jeho pokojíčku začala překážet při hraní s Legem. Zatímco bratranec vyžadoval spaní s rodiči až do svých 18 let, my jsme byli dětmi prakticky "odhozeni", aniž bychom na to byli připraveni.

 

Jen to ukládání ke spánku se trochu prodloužilo o rituál přibíhání již uložených dětí s různými výmluvami typu "přikrejt", "prostříknout nos", "Tomášek hlasitě dejchá", "něco tam na mě bliká" apod. Já ten rituál beru jako běžnou součást vývoje, partnerka jejíž "zásah" je obvykle vyžadován, spíš jako šikanu navrch po celodenní konfrontaci.

 

Tentokrát byla výmluva toho staršího nová, a sice že ho straší vybydlený dům. Děti již několikátý den pro nějaký  moribundus nejsou ve škole ani ve školce, dopoledne tráví s dědou, který je tak dostává navrch ke své manželce. Jako brzký osmdesátník to s ní také nemá snadné. Její: "Mílo?" "Mílo!" Míílo! Spíš?" "Kolik je hodin?" kolem třetí ráno často vzbudí i mne, spícího toho času o patro výše. Díky ní pak někdy mívám do ranního budíku spoustu času na přemýšlení, třeba jestli může být něco pravdy na tvrzeních "Matka je předobrazem dcery" a podobně.

 

To jsem ale odbočil. Zatímco děda jim při hlídání dává najevo svou přítomnost často hlasitým chrápáním, děti si krátí chvíli koukáním na televizi, resp. Youtube. Dětskou zónu jsme museli opustit, protože ten starší s velkým zájmem sleduje videa, kde se něco opravuje, dělá rozborka-sborka popř. po vzoru McGivera se z ruličky od toaletního papíru vyrobí trojcestný ventil se zpětnou klapkou. Ten menší si vystačí s LEGO videi. Nicméně, jak nám ten den hrdě obě děti po našem příchodu ze zaměstnání hlásili, televize jim nabídla zřejmě nějaké video z vybydleného domu, myslím, že se tomu říká urbex nebo tak něco.

 

Mladší, co mu táhne na šest, údajně právě tohle video vybral a ještě se tím chlubil, samozřejmě usnul jak mimino. Já jsem si mezitím vzpomněl na kamaráda, který se stejně starými dětmi tyhle opuštěné lokality dokonce prochází a ještě s nimi dělá fotoreportáže, starší David se už podruhé vracel i přes "eufemicky řečeno" nepochopení mámy, která v tom zavětřila jen novou výmluvu a důvod jak si ještě prodloužit večer svůj na úkor večera rodičů. "Běž spát, to máš z toho, že jsi celý doma a nechceš ani dělat úkoly" znělo to nepochopení.

 

Domácí úkoly, to je doslova multifunkční činnost. Zvyšuje dovednost dítěte, testuje odolnost rodiče, pro kterého je to zároveň škola, jak vyjednávat, aby dokázal dojednat křehké příměří alespoň po dobu řešení úkolu. Někdy je to vyjednávání i delší, než úkol samotný. Vy kdo také máte děti s diagnostikovanou vývojovou dysfázií víte, jak snadno se tohle příměří zhroutí třeba jen požadavkem na zjištění, co že jsme to vlastně v té slovní úloze vypočítali. O tom, že rodič nakonec musí najít i odpověď na otázku, nad kterou se neshodnou ani odborníci na internetu, už raději nepíšu. Děkuji bohu, že nás naštěstí distanční výuka těsně minula, domácí úkoly a práce při občasné nemoci úplně stačí. Ale zase jsem někam odbočil.

 

To už mezitím David rozsvěcí, šátrá v aktovce a já se zvedám z postele, abych včas zastavil startující partnerku reagující stylem "to si děláš srandu", a odcházím se do kuchyně se s Davidem učit - poprvé z jeho inicitativy. Přes dvě hodiny snažení bez schválností, šprajcování, žalování mámě, že po něm chci, aby znovu přečetl zadání, či ustavování komise jestli to slovo je napsané správně nebo špatně. Teď naopak jsem já ten, kdo se ještě snaží odvádět pozornost teoretizováním např. nad diktovavým souslovím "osm sourozenců" a následným společným vymýšlením, kam dát v domě postele, když bychom těch dětí měli 8 (takový test jestli z toho nebudu mít noční můru i já). Ráno vlastně ani nevím, jestli se mi to jen v noci nezdálo. Ne - nezdálo! Zjišťuji, že těch několik stránek školních pracovních sešitů je skutečně vypracovaných.

 

A David? Ten, když mámě, která už dávno v posteli spala vypínal zapnutou televizi, šel spát také. Ale zase neusnul, nepomohla ani rozsvícená lampička. Nakonec jsem mu dovolil zapnutou televizi s DVD Pat a Mat. Jen doufám, že se nezačnou hledat zkratky, jak se tomu usínání u televize propracovat pravidelně. A jak usínají vaše děti?

Autor: Robert Bartyzal | pátek 8.12.2023 10:45 | karma článku: 9,79 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Robert Bartyzal

Já jsem jistič - dezinformátor

S nelibostí sleduju, jak mailová schránka mé mámy, která je již v pokročilém věku, je plná nenávistných, překroucených či jinak pochybných mailů. O jejich autorech nemám valné mínění, svým způsobem jsou bohužel mistři svého oboru.

11.1.2024 v 8:54 | Karma: 32,99 | Přečteno: 3196x | Diskuse| Společnost

Robert Bartyzal

V zajetí solární elektrárny

Jako bych předem tušil letošní energetický vývoj - na sklonku loňského léta jsem si pořídil několik solárních panelů "pro radost" než pro nějaké úspory. Něco jako švestičky z vlastní zahrádky, mít takovou svojí malou nezávislost.

27.9.2022 v 8:57 | Karma: 22,96 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Ekonomika

Robert Bartyzal

Konec jedné krásné éry, ČRo končí vysílání na středních a dlouhých vlnách

Tahle zpráva možná mnoho lidí minula, mnoho lidí ani neví, co to znamená, a mnoho lidí se možná podivilo, že Český rozhlas na AM ještě vysílal.

23.12.2021 v 11:50 | Karma: 25,51 | Přečteno: 637x | Diskuse| Média

Robert Bartyzal

ŘSD a jejich pasti na medvědy

Téměř každý den jezdím po dálnici D10 a celou tu dobu sleduji, jak si ŘSD svým liknavým přístupem zahrává se životy řidičů. Snad co měsíc na konci Štěrboholské radiály přeskočí kamion svodidla do protisměru a ohrozí protijedoucí.

27.11.2019 v 8:53 | Karma: 26,73 | Přečteno: 974x | Diskuse| Cestování

Robert Bartyzal

Tendenční zprávy o stáří vozového parku

Uváděný věk vozového parku je dle mého názoru záměrně zkreslován a dokola omílán. Ten reálný by se měl uvádět ze stanic technických kontrol, tedy konkrétně z vozů, které mají platnou STK.

29.1.2018 v 9:03 | Karma: 26,90 | Přečteno: 1234x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2333x
Jsem jedna desetimilióntina tohoto státu, stejně jako vy a ostatní občané tohoto státu.

Seznam rubrik